Sak 8. Innkomne forslag:
Forslag til vedtektsendringer
1. Det er plikt til å stille på Dugnad i henhold til vedtektene under punktet om medlemmenes plikter:
"Ethvert medlem plikter på forlangende å utføre intill fire timer dugnadsarbeid hvert kalenderår.
Hvis medlemmet selv ikke kan utføre arbeidet, må denne skaffe en stedfortreder eller betale en avgift tilsvarende en grunnkontingent. Dog skal det ved innkalling til dugnad tas tilbørlig hensyn."
Styret ønsker å endre avgiften fra en grunnkontingent til 100 kroner per time for dem som ikke stiller opp, med fritak for nedsatt arbeidsevne, men det skal kunne gå an å bidra på mange vis. Det vil bli sendt ut faktura pålydende kr 200 per dugnad, per medlem av veilaget ved manglende deltakelse på dugnad eller deltakelse en annen dag i tilknytning i perioden det er innkalt til dugnad.
Pengene som betales inn for manglende oppmøte går utelukkende til å betale for veivedlikehold.
Forslag til endring er slik:
"Ethvert medlem plikter på forlangende å utføre inntil fire timer dugnadsarbeid hvert kalenderår.
Hvis medlemmet selv ikke kan utføre arbeidet, må denne skaffe en stedfortreder eller betale en avgift pålydende kroner 100 per time. Dog skal det ved innkalling til dugnad tas tilbørlig hensyn til nedsatt arbeidsevne."
2. Under punktet om Kontingent sier vedtektene følgende:
"Kostnader for eventuell dekning av vintervedlikehold av veiene fordeles mellom fastboende og sommerboere ved at fastboende betaler 75% og sommerboere betaler 25%"
Styret mener at veibelysning er viktig infrastruktur som sommerboere bør bekoste på lik linje med helårsboere. Styret foreslår derfor en flat avgift og vil endre vedtektene slik:
"Kostnader for eventuell dekning av vintervedlikehold av veiene og veibelysning fordeles likt mellom fastboende og sommerboere. Avgiften settes av årsmøtet.
Andre forslag for perioden:
3. Fordi det i inneværende år er et overskudd på konto for vintervedlikehold foreslår styret at det ikke tas inn avgift forvintervedlikehold året 2016/2017.
4. Omdisponering av midler på konti for vintervedlikehold.
Fordi utgiftene har blitt lavere enn estimert har Ursvik veilag per i dag 200 000 på konto for vintervedlikehold.. Styret foreslår å omdisponere 80 000 kroner av pengene som står på konti for vintervedlikehold til vedlikehold av veiene for å få lagt ekstra subbus og dustex i tillegg til å få valset veiene. Forslag til vedtak er:
"80 000 kroner tas i 2016 fra konti for vintervedlikehold og omdisponeres til ordinært veivedlikehold."
5.. Forslag til vedtektsendring både i Vellet og Veilaget.
Årsreferat skal være medlemmene i hende senest 60 dager etter årsmøtet.
All korrespondanse med medlemmene skal enten foregå på epost eller eventuelt sendes pr. post hvis noen spør om det.
Morten Bjørnson
6. Ubesvarte spørsmå fra Solheim fra 2015
ÅRSBERETNING URSVIK VEILAG 2014 – SPØRSMÅL TIL STYRET I URSVIK VEILAG PÅ ÅRSMØTET 5. JUNI 2015
Veilaget krevde inn ekstraordinær kontigent for veilys, vedlikehold og brøyting på hhv 100.000 og 40.000 som var estimatet man hadde fått av kommunen. Brøyting ble foretatt og er av styret i dag estimert til 50.000. De 100.000 estimert for veilys er ikke benyttet og det har aldri vært meningen at Veilaget skulle opparbeide seg fond på vegne av beboerne. Disse pengene er innbetalt med 75% på fastboende og 25% på sommergjester og kan derfor ikke gå inn i vanlig vedlikehold som skal fordeles likt mellom fastboende og sommergjester. De 100.000 som er innbetalt skal gå til fradrag på neste års kontingent da det ikke er noe som tyder på at kommunen vil sette ut vedlikeholdet av veilys til de enkelte veilag.
Nesodden Velforbund har fått laget en juridisk betenkning om kommunens rett til å slutte med vei vedlikehold. Hvordan følger Ursvik veilag dette opp mot Nesodden Velforbund? Er det aktuelt å stevne kommunen for ansvarsfraskrivelse om brøyting?
I vinter opplevde vi at brøytingen stoppet i krysset Olavs vei/ Dags vei. Olavsvei veilag hadde ingen intensjon om å brøyte sin del av Olavs vei. Etter hva jeg forstår har de heller ikke tenkt å gjøre dette neste vinter. Vil Ursvik Veilag ta opp gjennomgående brøyting av Olavs vei med Olavsvei veilag?
Nedre del av Dags vei til Olavsvei har fungert bra etter at man reparerte denne delen i fjor. I vinter derimot ble krysset flommet over av vann som renner på nordsiden av Dags vei og over hele krysset. Dette frøs til is og en issvull ble dannet som gjorde det til et sjansespill å krysse veien til fots (se vedlagte bilde). Nordre del av Dags vei nederste del må grøftes på samme måte som vi grøftet sydsiden av veien tidligere slik at overvann holder seg i grøften. Går ut fra at dette ansvaret ligger på Oksval veilag/Olavsvei veilag da denne eiendommen ligger i krysset mellom disse to veiene. Biler som kommer fra Oksval og skal opp Dags vei tar en altfor smal sving og spinner i svingen og ødelegger derfor det arbeidet som Ursvik veilag har nedlagt da grøften blir nedkjørt. Bør det settes opp skilt om forbud å svinge opp Dagsvei fra Oksval siden? Vil Ursvik veilag ta opp denne problemstillingen med Oksval- og Olavsvei veilag?
Vårt skilt om akseltrykk som var festet på stolpen under 30 sone i krysset Dags vei/Olavsvei er fjernet. Vil Ursvik Veilag sørge for nytt skilt, og denne gangen med et telefonnummer for hvor man kan henvende seg for å søke om dispensasjon på samme måte som Olavsvei veilag har satt opp?
ISI åpnes som et aktivitetsområdet tilgjengelig for alle på Nesodden. Ref. Amta og ISI riders. Har Ursvik Veilag kontaktet styret i ISI med hensyn til eventuell innbetaling av ekstra veiavgifter for å kompensere Ursvik Veilag for ekstra belastning på veiene - noe som har vært tatt opp i ISI styret tidligere? Eller er det meningen at de som kommer med bil parkerer på Skoklefall og går derfra ned til ISI? Et praktisk spørsmål: Hvordan og av hvem skal bruken av ISI administreres for å unngå «kollisjoner» ved bruk?
Pkt 11 vintervedlikehold. Kommunen har ikke vedtatt å legge ut driften av veilys til Vel/veilag. Hvorfor skal man da betale samme avgift i 2015 når det mest sannsynlig kun er brøyting det er snakk om?
Veiløsning for Ursvik: I boken sagaen om Ursvik er det på side 17 et kapittel om Hovedvei til Ursvik. Sitat fra årsberetningen 1943: «Veiprosjekt Skoklefald kirke-Ursvik: Kommuneingeniøren sterkt interessert, hadde ført opp 15.000 på budsjettforslaget, men strøket av ordføreren. Kommuneingeniøren mener veien er meget viktig og vil gjøre alt for å forsere den frem. Veien er prosjektert frem til Mosses vei på Helvikskog og vil da få direkte forbindelse med den av kommunen overtatte Helvikskog vei.» Sitat slutt. Nesodden Kommunes politikere bruker fortsatt som argumentasjon for å ikke regulere Ursvik at det ikke finnes vei ut av området. Vil Ursvik Veilag ta dette opp med kommunen og be om at saksdokumentene fra 1943 gjøres tilgjengelig for veilaget og at forslaget om å forlenge Olavsvei/Ursvikveien langs Skoklefallbekken frem til Mosses vei, tas opp med kommunen. Ursvik blir ikke regulert hvis ikke vi presser på for å få løsning for vei ut sydover.
Vi har tidligere i våres bedt styret vurdere å sprøyte veiene med Dustex for å få bukt med støvplagene, men har ikke fått noen tilbakemelding. Svært få overholder fartsgrensen, og enkelte «grisekjører» i alt for høy hastighet slikk at støvskyen står etter bilene. Vi henstiller til Ursvik Veilag å utføre tiltak både mot fart og ikke minst støvplagene.
Er det slik å forstå at den nummererte arbeidslisten er styrets forslag til prioritering? Hvis ja, er det da rimelig å bruke så store summer i Ursvikveien hvor det bor få mennesker i forhold til andre veier på Ursvik? Skal det prioriteres må man ha krysset Trygves vei/Knutsvei som prioritet 1. Veien her må utbedres snarest og Ursvik Veilag bes kontakte grunneier for avståelse av grunn for å få utbedret svingen. Dette er jo tross alt hovedveien ut av Ursvik.
Brøyting bør foretas med fres og ikke skjær der hvor det bor folk vinterstid (se vedlagte bilde). Brøytekvaliteten må inn i avtaleform.
Årsmøtet bes om å vurdere på nytt differansiering av betaling for vintervedlikehold. Alle eiendommer (også ubebyggede) bør betale likt da medlemskap i veilaget er pålagt alle og veiene er avhengige av å bli tatt vare på hele året.
Ursvik 20. mai 2015
Grethe Solheim
Elektronisk signert
7. Spørsmå fra Solheim 2016
Årsmøte i Ursvik Veilag 17. juni 2016
Under finner du våre kommentarer til møtereferatet samt tidligere innsendte og ubesvarte spørsmål og våre kommentarer til de utsendte referater og årsmeldinger. Vi ber om at dette behandles i styret før årsmøtet og at styret fremlegger svar på våre spørsmål/kommentarer i Årsmøtet.
Vedlegger for ordens skyld våre kommentarer/forslag til forrige årsmøte den 5. juni 2015 hvor de fleste av våre spørsmål ikke ble tatt opp og besvart. Vi gjør oppmerksom på at dette ble sendt inn i god tid før fristen i fjor. De fleste spørsmål er fortsatt relevante i dag og styret bes om en uttalelse.
Referat fra årsmøtet den 5.juni 2015 pkt 10. Ingen innkomne forslag. Vennligst se pkt 1 ovenfor og korriger årsmøtereferatet tilsvarende.
Vi har forstått det slik at Mille Rønning er ansatt i Nesodden Kommune, avdeling for plan bygg og geodata . Dette fremkommer ikke på Facebook siden til UV og Vei hvor det opplyses at hun jobber for Moromar Arkitekter AS. Siden styret er ansvarlig for utarbeidelse av blant annet forslag til reguleringsplan for Ursvik ber jeg styret vurdere Milles habilitet og om hun pga sin arbeidsituasjon kan fortsette i styret i Ursvik Vel og Veilag. Som medlem av styret i Ursvik Vel og Vei har man ansvar for å fremme Ursvik beboernes beste. I dette ligger også å være pådriver overfor kommunen når det gjelder hva som skjer på Ursvik, det være seg entreprenørers handlinger og oppfylling av signerte kontrakter med kommunen, og generelt følge med hva som skjer i kommunen og sørge for at Ursvik ikke blir tilsidesatt i forhold til andre vel. I klartekst betyr dette at Ursviks beste skal fremmes og følges opp av styret. Det har sjelden vørt heldig å «ri på to hester».
Innkalling til årsmøte «andre forslag for perioden» pkt 4, omdisponering av midler på konti for vintervedlikehold. Vi er sterkt imot omdisponering av 80.000 kroner fra dette fondet til ordinært vedlikehold. Pengene er innbetalt 75/25 % av hhv fastboende og sommergjester og i hht prinsippet for veilaget skal alle kostnader til vedlikehold av veier fordeles likt på alle deltakere. De fastboende har betalt inn vesentlig mer enn sommergjestene og pengene kan derfor ikke benyttes til annet formål enn vintervedlikehold. Derimot er vi ikke uenig i at styret innkaller fra sommergjestene en ekstra innbetaling slik at innskuddet i fondet blir likt fordelt på fastboende og sommergjester. Når dette har skjedd kan styret omdisponere de 80.000 kroner det er satt frem ønske om.
Planer for 2016/17. Styret foreslår å legge nytt toppdekke på Eysteins vei (Egils vei?)og Ursvikveien fra broen og til stranden. Disse strekningene er en del av Kyststien og i bukta er Nesodden Kommune grunneier og burde som sådan betalte veiavgift for sine eiendommer. Når i tillegg kommunen reklamerer med den flotte Kyststien bør de i hvert fall bidra til vedlikeholdskostnadene for denne delen av Kyststien. Samme prinsippet bør gjelde veien ned til Ursvik Brygge. Kommunen bør bidra på lik linje med de andre eiendomsbesitterne for sin eiendom på Ursvik Brygge. Styret bes derfor kontakte Nesodden Kommune og be om deres bidrag til vedlikehold av Kyststien med midler tilsvarende veiavgift for deres 2 eiendommer i Ursvikveien samt vedlikeholdet av Eysteins vei? Skal dette være Egils vei? Egils vei? Hva er riktig?
Styrets forslag til vedtektsendringer vedrørende dugnad: Dugnadsarbeidet var i en tidlig periode nødvendig da hver grunneier var ansvarlig for vedlikehold av sin del av veien som grunneier og for å få koordinert vedlikeholdet av alle veiene. Vi betaler i dag en veiavgift som bør inkludere «den gammeldagse dugnadsånden» slik at arbeidet settes ut på samme måte som øvrig vedlikehold. Om nødvendig bør styret innkalle ekstra penger for å kompensere for bortfall av «Dugnadsånd»
Ser av årsmøtereferatet at Åsaveien er overtatt av kommunen. I følge Gunn Lepsøe ( tidligere eier) overtok kommunen den asfalterte stripen av Dags vei ned til Arne Skullerud. Åsaveien ble ikke overtatt og det er derfor relevant at de som har utkjøring fra sine eiendommer i Åsaveien betaler veiavgift som tidligere.
Med hilsen
Grethe Solheim
Sak 9. Planer for 2016/2017
-Ved asfaltering av Ursvikveien ønsker styret også å få lagt asfalt i begynnelsen av Dalsbergstien og i avkjørselen fra Ursvik i Dags vei. Det er derfor satt av en større sum til dette på revidert budsjett for 2016.
-Det er nødvendig å sikre veien ned til gamle Ursvik Brygge hvor en stein falt ut i fjor sommer. Det går an å sikre denne uten å gjøre større oppgraderinger på veien. Styret ønsker ikke å prioritere større tiltak på denne veien da den ikke er mye brukt av bilister.
-Det vil bli gjort en ekstra innsats i svingen Ursvikveien/Olavsvei slik at denne holder. Det samme gjelder for krysset Trygves vei/ Knuts vei. Det skal legges nytt toppdekke på Eysteins vei og på Ursvikveien fra broen til stranden.
-Styret vil utrede muligheten for å ha Dustex på veiene slik at vi hindrer mye støv og binder veidekket bedre. Det fremmes forslag om å bruke deler av pengene fra Vintervedlikeholdet til å dekke inn dette.
-Det skal avholdes veidugnad i løpet av høsten 2016 og våren 2017.